Hi lieverds!
Ik heb een filmpje gevonden die in de meest simpelste stappen het hele ecosysteem rond de vleesconsumptie uitlegt. Makkelijker gezegd: wat zou er allemaal veranderen moesten allemaal vegetarisch eten?
De meerderheid van de mensheid eten vlees, waarbij Amerikanen echt bovenaan het lijstje van carnivoren staan. De vegetariërs zijn zwaar in de minderheid. Slechts 4 à 5 % in Canada (!) en 30 % in India.
Dat heeft natuurlijk zijn prijs. Voor al dat vlees zijn er enorme stukken lappen grond nodig. Samengeteld hebben zij de grootte van Afrika. En hierbij wordt geen rekening gehouden voor het land dat er nodig is om dierenvoeding te telen. Tel al die andere stukken land er nog maar bij.
Een deel van het land zou ook nodig zijn omdat de groenteteelt zou vermeerderen, maar momenteel word veel land gebruikt als weide. Zonder kunstmatige stoffen zou dit een woestijn worden. Maar het is mogelijk dat het allemaal zijn oorspronkelijke staat krijgt als grasland of bossen, wat alleen maar het klimaat bevordert.
Zelf eet ik al jaren geen vlees meer. Af en toe vis maar ik eet steeds meer en meer vegetarisch. Toen ik zo'n 16, 17 was had je nog zo'n handig programma in Vlaanderen: Dagen zonder vlees. Een website waarbij je met een kalender werkte van hoeveel vlees je hebt gegeten. De berekening van hoeveel water, energie, transport, enz... je bespaarde kwam erop. Op het einde van de rit krijg je een score van hoe groot of klein je voetafdruk was. Wat een mooi initiatief was me dat zeg...
Zelf begint vegie gelukkig hipper te worden. Voor degene die toch twijfelen om minstens één dag vegetarisch te eten raad ik het bekijken van dit filmpje aan.
Mensen vragen vaak aan me 'maar je moet toch vlees eten?
Wel hier een lijstje:
Belangrijkste vleesvervangers
- Peulvruchten: linzen, kikkererwten, bruine en witte bonen
- Tofu
- Seitan
- Tempé (soort koek op basis van sojabonen)
Andere vleesvervangers
- Kaas (het is als vleesvervanger niet echter geschikt omdat het weinig ijzer bevat)
- Noten, pinda's en pitten (volwaardige vleesvervangers maar onvoldoende B12)
- Soja
- Eieren (als vegetariër mag je meer eieren dan een vleeseter om eiwitten in te halen. Zo'n 4 à 5 eieren per week. Ze bevatten ijzer en vitamine A en B.)
Met al deze deze dingen kun je massa's lekkere dingen maken. Op internet staat het bomvol van de inspiratie. Het liefst surf ik naar deze sites:
- Eva VZW (organisatie voor veganisten) geven naast recepten ook leuke adressen van Vegan restaurants mee.
- De groene meisjes (blog) geven hun kennis door om jouw voetafdruk te verkleinen met kleine stappen. Ze praten niet alleen over veganistische recepten, maar ook over hoe je zo groen mogelijk kunt leven. Zij maken vintage, bakfietsen en tofu weer helemaal hip.
- Op www.leuke recepten.be vind je leuke recepten voor vegie's en vega's.
En tegenwoordig bieden merken steeds meer vegetarische varianten op de markt die in de buurt komen van het originele.
Minstens één keer in de week vlees eten is goed.
Probeer het dus eens! Misschien vind je het wel lekker?
💚🥗💚🍏💚🥗💚
Bekijk zeker het filmpje!
En bezoek ook de websites voor meer inspiratie!
Groetjes
Mua